Communicatie, zo doe je dat!

LES 4: Het Kranteninterview

Journalisten willen hun informatie het liefste exclusief en proberen u - ook bij een persconferentie - altijd apart te spreken te krijgen. Een mogelijkheid voor zo'n ontmoeting vormt het interview, dat voor een krant, radio of televisie heel anders verloopt. Wij geven u wat aandachtspunten voor het afgeven van een kranteninterview.
 1. Vraag waar het interview over gaat.
 2. Vraag naar de aard van de publicatie: nieuws, achtergrond, commentaar of human interest.
 3. Maak duidelijke afspraken over de tijdsduur en houd u eraan.
 4. Probeer de specifieke belangstelling van de journalist vooraf te achterhalen.
 5. Bereid u goed voor op alle mogelijke aspecten van het onderwerp.
 6. Bied normale gastvrijheid. Overdrijf niet.
 7. Wees u ervan bewust dat binnenkomende telefoontjes, medewerkers en secretaresses ongecontroleerde informatie aan de journalist kunnen verschaffen.
 8. Ga na afloop van het interview niet met de journalist lunchen, koffiedrinken in het personeelsrestaurant en breng hem ook niet zelf naar het station. Zolang u bij hem bent, is hij aan het werk. Alles wat u en anderen buiten de officiŽ interviewtijd zeggen, kan in het artikel worden gebruikt.
 9. Als u iets niet meteen weet, laat het antwoord dan rustig even door iemand opzoeken.
 10. Probeer altijd foto's te laten maken waar u met de journalist op staat. Zo betrekt u hem bij het onderwerp en het streelt bovendien zijn ijdelheid.
 11. Onderschat journalisten niet. Ze weten meer dan u denkt. En vaak ook anders. Door een interview te geven werkt u mee aan het verhaal van de journalist. Het blijft zijn scope. U kunt sturen, maar het eindresultaat nauwelijks beÔ.
 12. Veronderstel niet dezelfde kennis bij de journalist als uzelf hebt. Anders kwam hij u geen antwoorden vragen. Journalisten weten van veel dingen iets en van weinig dingen alles.
 13. Onthoud dat u zelf ook krantenlezer bent.

Brandsma Communicatie Groep B.V.
Nekkerweg 10 - Noord-Beemster
Postbus 64 - 1462 ZH Midden-Beemster
Tel. (0299) 690534 - Fax. (0299) 690352
E-mail: bp@brandsma.nl


[ Home | Tips | Nieuws | Adressen | Lessen | schrijf ons]